Кава

 Кава — напій, що виготовляється зі смаженого насіння (зерен) декількох видів рослин, які належать до роду Кави (Coffea), родини Маренові (Rubiaceae).


 Вирощування кави 

Спочатку в розсаднику, де забезпечується потрібна кількість сонячного світла і тіні, садять спеціально виведені насіння. Приблизно через півроку сіянці пересаджують на полі, грунт якого підготовлений для них за допомогою добрив. Кавові сіянці садять рядами, відстань між якими робиться з розрахунком догляду за саджанцями і землею, а також для збирання врожаю. Термін життя кавового дерева становить 60-70 років. Плодоносити молода рослина починає не раніше, ніж через два роки; на рік з одного кавового дерева можна отримати приблизно 1-1,5 тисячі ягід. Каву краще збирати вручну, знімаючи тільки стиглі ягоди одну за одною; саме так і робиться в Колумбії, Коста-Ріка та інших країнах, коли компанії спеціально наймають сезонних робітників. Зібрані вручну ягоди зазвичай піддаються обробці вологим способом. Вони поміщаються в протиральну машину, яка знімає з насіння більшу частину м'якоті. Потім насіння на один-три дні кладуться в баки, де під дією ензимів, що виникають природним шляхом, м'якоть розкладається в процесі ферментації. Після цього насіння промивають, видаляючи останні залишки м'якоті. Частину з них сушать під сонцем на бетонних терасах або на сушильних столах, а частину — пропускаючи через сушарки з гарячим повітрям. Слідом за цим механічно видаляються покривають насіння шари сухої шкірки, яка складається з пергаментної та сріблястої оболонок. Ферментація, яка здійснюється при обробці вологим способом, поряд з використанням тільки повністю дозрілих ягід дозволяє отримувати м'яку каву відмінної якості. У Бразилії, головною країні по виробництву кави, на плантаціях найчастіше застосовується прибиральний метод, відомий як derriça. Каву збирають вручну, знімаючи з гілок всі до єдиної ягоди, незалежно від ступеня їх стиглості. Нещодавно на деяких плантаціях для поліпшення якості продукції і підвищення продуктивності праці стали переходити на механізовані і напівмеханізовані методи збирання. При одному з них використовується ручний пневматичний інструмент, в результаті чого ягоди падають на землю. Плоди, що впали збирають граблями і, щоб видалити листя, бруд і палички, просівають вручну або механічно. Потім кавові ягоди складаються у великі 60-літрові кошики. Просіяні ягоди миють у бетонних ночвах або у спеціально призначеній для цього машині. Під час миття стиглі плоди відділяються від старих сухих, які почали гнити.
 

Виробництво кави 

Плоди кавового дерева достигають за 6-8 місяців, а зав'язуються протягом року, тому збирати їх машинами можна тільки в Бразилії, де через особливі умови урожай достигає приблизно в один і той же час. Таким чином, найчастіше плоди кавового дерева збираються руками, або висохлі, зтрушуються на підстилку (наприклад, в Ємені). Якість кави залежить не тільки від ботанічного сорту кавового дерева, ґрунту та інших умов, але і від того, як його збирають і обробляють. Важливо збирати дозрілі плоди. Незрілі насіння-зерна несмачні. З іншого боку, через незнання можна «пустити за вітром» чудово достиглі і зібрані плоди, оскільки їх відразу ж треба належним чином обробити, інакше врожай зіпсується, запліснявіє, згіркне. Ще на плантаціях плоди кави обробляють сухим або вологим способом. Більш давніший спосіб — сухий. У суху пору року (наприклад, в Бразилії — у квітні — вересні, в Ємені — восени) всі стиглі плоди знімаються одночасно, миються і укладаються тонким шаром на осонні і залишаються для сушіння на 2-3 тижні. Під час сушіння вони кілька разів в день помішуються граблями, а на ніч прикриваються від вологи. Насіння кави за цей час ферментується, як би закінчує дозрівати, затвердіває, і в ньому відбуваються хімічні зміни, які покращують смак та інші якості кави. Припускають, що прискорене вирощування кави в сушарках знищує ці переваги. Як слід висушені плоди вилущуються вручну або засипаються в спеціальні машини для видалення м'якоті і насінної оболонки з зерен кави. При вологій обробці кави можна збирати і в зливи (наприклад, в Колумбії, Індії). Добре дозрілі плоди збираються і висипаються у великі барабани, які обертаються з різною швидкістю,  з нерівною поверхнею в середині, в які постійно подається сильний струмінь води. Барабани видаляють велику частину м'якоті, але трохи її залишається, тому з барабанів плоди кави вивантажуються в котли, складаються в купи або ями, викладені плитками, і заквашуються. Коли залишки м'якоті від квашення розм'якнуть, їх зовсім легко змити проточною водою. Обмиті зерна кави висипаються на рівні майданчики, викладені плитками або утрамбовані глиною, і сушаться на сонці 3-4 години в день при постійному їх помішуванні. Це дуже важливий етап у виробництві кави. В цей час зерна кави ніби «затвердівають», ферментуються. Занадто швидка сушка, як і тривала, їх псує. Належно висушені зерна кави засипаються в машини для видалення насінної оболонки і внутрішнього лушпиння. В сучасних машинах для обжарювання кави — ростерах — зерно обсмажується протягом 16-18 хв. при температурі 200-240 С.